Zomer workshop



Heb je zin om een leuke online workshop te volgen tijdens de vakantie, doe dan lekker mee!
Ik ga de komende 3 weken 6x huiswerk erop zetten, na afloop heb je een enveloppen album voor al je vakantie foto's in te plaatsen gemaakt.

Hoe het album er uit gaat zien zie je pas als je klaar bent... dus ik plaats nog geen foto van hoe het is geworden, wel een sneak preview:



Wat hebben we nodig:

  • 6 enveloppen, allemaal hetzelfde formaat, kleurtje bijpassend aan je designpapier is natuurlijk helemaal leuk, maar gewoon wit kan ook.
  • Greyboard (of pizzadozen)
  • 2x A4 craftpapier dun, ongeveer 120 gram (of cardstock)
  • 4x A4 craftpapier dik, ongeveer 250 gram (of cardstock)
  • Designpapier, ik heb 5 grote 30x30cm vellen gebruikt en 3x A4. hangt af van de grote van je enveloppen
  • 2 setjes magneetjes, indien niet aanwezig is het ook geen probleem.
  • Ductape in bijpassende kleur, boekbinderslinnen of iets anders voor de rug mag ook.
  • 0,5 meter kant
  • 0,5 meter lint
  • Gesso of distress inkt, dit om een vintage look te creĆ«ren. Ik gebruik normaal altijd inkt, maar heb nu een keer witte gesso gebruikt, keer wat anders.

Basismateriaal:

  • Mes of papiersnijder
  • Rilpen of ril apparaat
  • Schaar
  • Liniaal
  • Pen/potlood
  • Dubbelzijdige tape/lijm
  • Extra sticky tape, die rode ..
  • Als je Gesso gaat gebruiken, heb je ook een kwast nodig.

Huiswerk dag 1

We gaan vandaag beginnen aan de kaft van je album, lees eerst alles door voordat je begint... heb je vragen stel ze dan via mijn Facebook pagina Bianca's Scraps!

Neem de maat van je envelop in cm, en tel daar 1 cm aan beide kanten bij op. Zo groot gaat je greyboard worden. Bijvoorbeeld is je envelop 10 x 15 dan snij je 2 stukken greyboard van 11x16 cm.
De onderzijde van je envelop in cm + 1cm is ook de hoogte van je rug snij dan ook een stuk greyboard met een breedte van 6cm voor je rug. (we gaan er 4 pagina’s in maken dus 4 cm +2 cm, dan heb je voldoende ruimte voor te versieren en dingen toe te voegen)
Bewaar ook een reststukje van het greyboard om als passtuk te gebruiken.
Leg het nu zoals op foto, de ruimte ertussen is gelijk aan de dikte van je greyboard, gebruik hiervoor je passtuk:


Plak hier nu ductape over, of als je iets anders gebruikt dat erop plakken. Zorg dat de eindes aan 1 kant zitten, zodat we het later weg kunnen werken. Zie de onderstaande foto's en zorg dat je ruim over de naden plakt, minimaal 1.5 cm erover!



Nu voorzichtig met de mooiste kant naar buiten dichtvouwen.


Plaats aan de buitenzijde rondom gewone dubbelzijdige tape, op ductape laat ik 1 cm zichtbaar vrij, zie foto.


We gebruiken het dunne kraft van +/-120 gram om de kaft bekleden, ik gebruik dun omdat je dat makkelijker/netter rond de hoeken kunt vouwen. Ik laat 1 cm van de ductape zichtbaar en de rest beplak ik. Neem een stuk craft dat zowel onder rechts en boven +/- 2.5 cm uitsteekt, meer mag altijd, dit kun je gewoon wegsnijden.
Draai nu het geheel om en teken aan de binnenzijde met het passtuk een schuine lijn langs de hoeken, als je greyboard 2 mm is dan is dat ook de ruimte die je nu aftekent, zie foto.


Snij de hoeken eraf, zie foto.


Vouw nu het gehele papier alvast zonder lijm of tape, de hoekjes frot je een beetje naar binnen.



Plaats boven, onder en opzij dubbelzijdige tape en plak het craft er goed strak erop, let op dat je de hoekjes goed wegfrot. (Sorry weet geen ander woord voor frotten šŸ˜‚) Herhaal dit ook voor de andere kant.



Meet nu de binnenzijde van de voor en achterpagina en snij een stuk dikke craft voor beide kanten een 0.5 cm kleiner dan gemeten. Plak dit er op en nu is het geheel ook aan de binnen zijde afgewerkt, de rug komt de volgende keer.


Zo bijna klaar voor vandaag, Ik ga deze keer alles met Gesso vintage maken, maar kan ook met inkt natuurlijk. De kaft, zowel binnen als buiten, voor en achterzijde, bewerk ik langs de randen met een kwast en gesso, niet netjes gewoon een beetje speels er rondom heen, ductape doe ik niet.


Dit laten we even drogen en waarschijnlijk plaats ik donderdag het volgende huiswerk.

Huiswerk dag 2

We gaan vandaag verder met de kaft van je album, lees eerst alles door voordat je begint... heb je vragen stel ze dan

We gaan beginnen met een hidden hinge te maken.
Neem de hoogte van de onderkant van de envelop, meestal de langste kant (1 cm kleiner als je rug) we gaan er 4 pagina’s in maken dus 4x3cm +1cm= 13 cm breed.
Neem een stuk dikke craft en snij dit op het bovenstaande formaat: …x13 cm
Ril dit om de cm, dus 12 rillijnen komen er.


Vouw dit op de onderstaande manier, maak scherpe vouwen!
-^-^-^-^-, dus dal-berg-dal-dal-berg-dal-dal kijk ook naar de foto:


Meet even of de breedte goed is voor de rug, zo nee dan kan je nog van de buitenste randen iets afsnijden. Plak nu de “bergjes” vast, zie foto:



Voorzie de onderkant van tape en lijm, ik gebruik rode tape omdat hier kracht op komt te staan en natuurlijk niet mag loslaten. De lijm gebruik ik omdat je dan nog wat kunt schuiven. Plak het geheel in het midden van de rug, druk het goed aan!!


Zo de hidden hinge is klaar, hier komen later je pagina’s aan vast te zitten, we gaan verder met de kaft.
Plak nu je lint in het midden van je kaft op de voorkant, dit wordt de sluiting. Ongeveer 25 cm aan de voor en achterkant, zodat je royaal kunt strikken.


Voorzie de buitenkant van de kaft, zowel voor, achter als de rug van design papier. Meet het op en gebruik dan 0.5 cm kleiner designpapier, let op laat die cm van de ductape weer vrij!) . Ik ga voor een vintage uitstraling dus ik ruw het designpapier op met een distresser, heb je die niet dan kan je ook met je mesje langs de rand schrapen. Al het papier bewerk je met gesso of inkt voordat je het opplakt. 


Plak nu je kant langs je ductape, zowel voor als achterkant, aan de binnenkant laat je het iets oversteken.


De buitenkant is voor nu klaar, versieren doe je helemaal op het laatst. We gaan verder met de binnenkant.
We gaan zowel voor als achter een schuine pocket maken, meet de breedte op van je kaft. Is deze bijvoorbeeld 10 cm dan snij je een vierkant van 10x10 (is dus afhankelijk van je album) dit snij je diagonaal door, zie foto.


Ril aan de 2 rechte zijdes op 1 cm een lijn, vouw deze en snij de hoekjes weg zoals op foto.


Herhaal dit ook voor de andere 3-hoek, zodat je 2 pockets hebt.
Snij nu voor de binnenzijde van de kaft (geen cm vrijhouden van de ductape, gewoon helemaal) designpapier en ook voor de pockets. Design papier altijd 0.5 cm kleiner. Ook weer ruwen en bewerken met gesso of inkt.
Plak eerst het designpapier op de kaft en daarover de pockets.



De kaft is nu helemaal klaar, vanaf volgende week gaan we een pagina per keer maken.

Huiswerk dag 3

Een dagje eerder dan gepland, maar morgen red ik het niet, dus dan maar iets eerder. We gaan vandaag starten met de pagina’s, lees eerst alles door voordat je begint... heb je vragen stel ze dan

Voor diegene die willen gaan we eerst een malletje maken van je envelop, dit is handiger voor het designpapier. Deze envelop heb ik meegeteld, dus maak je geen mal dan hou je 1 envelop over.
Knip de flap en de open zijde los van de achterkant.


Teken een lijntje ongeveer 2.5 mm van de rand, knip dit eraf, zie foto. Tip: zet op de envelop dat dit de mal is, zodat je het niet per ongeluk weggooit.


Pak een nieuwe envelop, plaats de magneet op de flap, niet te dicht op de rand. (als je geen magneetjes hebt dan gewoon zonder, kan heel goed. 


Maak nu een strook dikke craft van 2.5 x (breedte van je envelop+2cm), ril deze aan de beide korte kanten en knip het schuin af, zie ook foto.


Met behulp van de mal kan je nu heel makkelijk het designpapier voor de voorkant op maat snijden. Leg de mal op het papier en teken langs de rand de omtrek, knip of snij dit uit en klaar. 



Snij nu voor alle delen designpapier (ook binnenzijde envelop) altijd 0.5 cm kleiner, ruwen en bewerken met gesso of inkt. De voorkant van de pagina is met de flap, hier kan je alles alvast op lijmen, maar de achterkant nog niet! 


Plak nu met de rode tape en lijm de pagina in je album op de eerste hinge.



Plak nu het desigpapier van de achterkant erop.


Plak nu de strook aan de flapjes vast, verticaal in het midden op de pagina.


Zo dit was de eerste pagina van je album, in de voorkant kan je allemaal leuke dingetjes stoppen, maar je kan er ook een tag in maken voor nog meer ruimte voor foto’s. Achter het strookje aan de achterkant kan je ook foto’s of iets anders schuiven. 


Donderdag krijg je de het volgende huiswerk weer op, tot dan xxx

Huiswerk dag 4

Vandaag gaan we verder met de 2e pagina…. Hebben jullie er nog steeds zin in? Lees eerst alles door voordat je begint... heb je vragen stel ze dan

Plak de envelop dicht op de “likrand” en snij van de dichtgeplakte kant een mm van af, zodat er een pocket ontstaat.


Snij voor beide kanten design papier 0.5 cm kleiner.
In de pocket komt een dubbele kaart, meet de breedte op van je pagina en dit maal 2 en haal er +/- 4 cm van af. De hoogte kan variƫren, kijk gewoon even wat je mooi vind. neem een stukje dikke craft of bijpassend cardstock en snij het op maat, vouw het dubbel en plaats dit in de pocket.


Ook voor de dubbele kaart kan je designpapier snijden.
Voor de achterzijde gaan we een kleine pocket maken, hoogte 4.5 cm x breedte van je pagina +2 cm, ril dit aan 3 zijdes op 1cm, de hoogte maar aan 1 kant, zodat de pocket 3.5 cm hoog wordt. Snij de hoeken weg, zie ook foto.


Snij nog even een stukje designpapier voor de pocket.
Nu alles weer ruwen en voorzien van gesso of inkt.
Plak het designpapier aan de voorzijde en op de dubbele kaart, maar nog niet aan de achterzijde.
Plak met de rode sticky tape de pagina op de hinge in het album en dan pas de achterkant voorzien van designpapier en plaats onderin de pocket met de flapjes. 





Huiswerk dag 5

Vandaag gaan we verder met de 3e pagina….Lees eerst alles door voordat je begint... heb je vragen stel ze dan.

Plak de enveloppen op elkaar, zodat er een dubbele pagina ontstaat.


Vouw hem eerst dubbel om te checken dat dit gaat…Snij een cm of wanneer je dat mooier vind 2 cm van de envelop af.



De open gesneden rand kan je vastlijmen of open laten zodat je een extra pocket hebt.
Plak aan de binnenzijde de magneetjes, niet te dicht op de rand. 


 Aan de achterzijde gaan we een pocket maken, meet de hoogte van je pagina +2 cm x 6 cm. Aan de 2 korte zijdes en 1 lange zijde ril je weer op 1 cm en snij de hoeken schuin weg. 


Maak alles ruw en bewerk het met gesso of inkt, alle zijdes kunnen worden beplakt met designpapier muv de pocket!
Plaats de pagina met rode tape op de hinge. 


Nu kan de achterzijde worden afgemaakt, lijm de pocket op en tegen de hinge.



Dit was het weer voor vandaag, waarschijnlijk wordt donderdag het laatste deel geplaatst.
Veel plezier en als er vragen zijn dan hoor ik het wel! Mocht je het af hebben dan zie ik graag foto’s, love it!

Huiswerk dag 6

Vandaag gaan we verder met de laatste pagina….Lees eerst alles door voordat je begint... heb je vragen stel ze dan

Plak de envelop dicht. 


De korte bovenkant snij je 1 mm af, zo ontstaat er een pocket. 


Aan de voorkant maak je dezelfde pocket als op de vorige pagina. Dus meet de hoogte van je pagina +2 cm x 6 cm. Aan de 2 korte zijdes en 1 lange zijde ril je weer op 1 cm en snij de hoeken schuin weg. 


Voor de achterkant gaan we een “belly” maken waar we iets achter kunnen schuiven, deze keer horizontaal. Meet de breedte van je pagina +2 cm en 3 cm hoog, snij dit uit cardstock en ril het op de korte kanten op 1 cm.

Snij voor alles designpapier, ruwen en distressen met gesso of inkt.
Maak de voorkant klaar en bevestig dit met de rode tape in het album, de achterkant nog niet! 


Nu kan je achterkant klaar maken.


Het album is klaar!! Nu mag je alles gaan versieren met leuke labels en plaatjes, veel plezier!!

Zo is mijn album geworden:








Foto's kan je eventueel plaatsen op mijn Facebook pagina: Bianca's scraps

Liefs Bianca

Reacties

Populaire posts